RASMUS

 

Den 18 juni fick jag ett telefonsamtal som förändrade hela mitt liv. Ni vet alla varför.

 

Rasmus finns inte här hos oss längre, men alla ljusa minnen finns kvar.

 

Jag skulle vilja dela med mig av några sådana minnen.

 

Om jag skulle beskriva Rasmus med mina egna ord så var han  glad och positiv, energisk och intensiv, nyfiken och full av idéer.

 

Alla lov och helger som Rasmus och Nicklas har tillbringat  hos mig i Stockholm har det alltid varit full rulle från det att dom kommit tills dess att dom åkt hem till Ö-vik.

 

När jag försökte skriva ner dessa rader så satt jag och lyssnade på en CD-skiva med Metallica, en av Rasmus favoritgrupper. Rasmus besökte mig när Metallica senast gjorde en konsert på  Globen i Stockholm

 

Han var där tillsammans med en av sina många kompisar. Jag kom för att hämta Rasmus och hans kompis efter konserten. Då kunde man verkligen se att Rasmus trivdes. Han strålade av lycka och ville berätta allt om konserten. Hans nöjda ansiktsuttryck glömmer jag aldrig.

 

En sommar jobbade Rasmus på ett bokförlag i Stockholm. På helger och kvällar när han var ledig så drog han med mig runt i alla musikaffärer  för att se på utbudet av elgitarrer och förstärkare.

Det var ganska jobbigt att springa runt i dessa butiker men när jag såg med vilken målmedveten entusiasm Rasmus hade så kändes det så självklart att följa med.

 

En annan sommar när Rasmus arbetade på restaurang i Stockholm var det dags igen. Den här gången gällde det att hitta en kraftigare förstärkare. Eftersom han jobbade hela sommaren så hade han tjänat ihop dessa pengar och min bror Roger fick äran att transportera förstärkaren till Härnösand för vidare transport till Ö-vik, med hjälp av Rasmus mormor och morfar.

 

Att Rasmus själv och vi andra har haft mycket glädje av Rasmus gitarrspelande förstår ni säkert. Då har jag i och för sig inte frågat grannarna.

 

Ett annat spelande är hans deltagande i ishockey och fotboll. I ishockey för Svedjeholmen och tidigare  fotboll med Själevad. I ishockey var han målvakt och vad jag förstått en duktig sådan.  Rasmus har gett mig många rapporter från hans matcher och jag vet att han tyckte om att spela och umgås med sina lagkamrater.

 

Mitt bästa hockeyminne med Rasmus utspelar sig på en liten sjö utanför Norrtälje dit Rasmus och Nicklas följt med oss för att fira nyår. Rasmus var 12-13 år och hade tagit med sig sina hockeyprylar för en utlovad skridskotur på nyårsdagen. Nyårsdagen för Rasmus visade sig starta väldigt tidigt. Att det hade snöat en del på natten tyckte Rasmus heller inte var några problem. Dom trevande försöken att förmå Rasmus att kanske skjuta upp detta träningspass visade sig vara totalt omöjligt. Med Rasmus ihärdiga övertalningsförmåga stod jag strax efteråt med Rasmus och skottade upp en plan för att sedan ha ett timslångt ispass där vi hade mycket skoj. Det är dessa stunder när man gjort saker tillsammans som man kan tänka tillbaka på hur många gånger som helst.

 

En annan händelse som jag minns var under ett bröllop när Rasmus var 6-7 år. Vi hade mycket noggrant blivit informerade om att inte kasta risgryn på brudparet inne i kyrkan eftersom det ställde till stora problem för de som städade, eftersom risgrynen åkte ner mellan träplankorna. Rasmus var mycket duktig och lovade att göra som vi sa. Rasmus fyllde sina fickor med risgryn medan vi vuxna hade små plastpåsar som vi förvarade i väskor och kavajfickor.

Mitt under bröllopsakten känner jag plötsligt någon som drar i min arm. Jag tittar ner och ser en mycket glad Rasmus utbrista: Pappa, jag har hål i fickan!!!!  Att det var ett berg av risgryn vid hans ena byxben bekom honom inte så mycket för han hade fullt upp med att hålla ordning på de fåtal risgryn som återstod i hans ficka.

 

Att Rasmus många gånger pockade på uppmärksamhet minns jag vid många tillfällen. När han ville visa något och det var bråttom  kunde det låta: Pappa, Pappa, Pappa, Kolla, Kolla, Kolla. En gång efter det att Rasmus tjatat lite väl mycket kom jag att tänka på Askungen och dom tre systrarna. Så när Rasmus återigen ropade på mig så härmade jag honom och ropade tillbaka, AskAnders, AskAnders. En som inte var sen att ta till sig detta namn var Rasmus. Men han sa det alltid med ett leende på läpparna och med stor värme.

 

Det är så mycket som jag skulle vilja ha sagt om Rasmus. Jag kommer alltid att minnas honom och jag kommer ofta att tänka på honom och upprepa de ord som vi alltid sade till varandra när vi avslutade våra telefonsamtal, Puss och Kram, eller som vi sa de senaste åren, P o K.

 

Jag läste nyligen en vers som låter så här:

 

IBLAND LIKSOM HEJDAR SIG TIDEN ETT SLAG

OCH NÅGONTING ALLDELES OVÄNTAT SKER.

 

VÄRLDEN FÖRÄNDRAR SIG VARJE DAG,

MEN IBLAND  BLIR DEN ALDRIG  DENSAMMA MER.

 

P o K,   Rasmus